Få koll på kalorierna med en matkasse

Tycker du att det är svårt att äta rätt, och hålla koll på hur mycket protein och andra näringsämnen du får i dig? För att inte tala om mängden kalorier? Lösningen kan vara att beställa en matkasse.

Matkassar för beställning har blivit en storsuccé, och det finns många olika att välja mellan. På sajten www.matkasse.nu kan man hitta en översikt över populära matkassar från olika företag, och också rabattkoder som gör att man kan pröva kassar till reducerat pris.

Det framhålls ofta att matkassar är bekväma, eftersom man inte behöver ta sig till mataffären, utan för det mesta kan få den levererad till dörren. Det finns även matkassar som plockas ihop i affären, men som man får hämta själv. De kan ändå innebära en stor tidsbesparing, inte minst om affären ligger på hemvägen.

Matkasse för hälsanLeverans från Mathem

Men det finns en annan stor fördel med matkassar, som många kanske inte tänker på. Det är lättare att äta hälsosamt om man väljer att köpa matkassar, och det av flera skäl. För det första sparar man tid, vilket vi redan har nämnt. Därmed stressar man mindre, vilket i sig är bra för hälsan. Den som stressar mindre äter också bättre, eftersom suget efter energität mat som godis och kakor minskar.

En annan fördel med matkassar är att man inte utsätts för den psykologiska marknadsföringen i matbutiken, i form av olika typer av reklam för onyttig mat, men också hur matvarorna är placerade. Godiset är närmast kassorna, för att vi ska bli frestade att köpa det när vi står i kö. Detta kan vara på väg bort, skriver Dagens nyheter, men än så länge är det kvar.

Den som köper en matkasse gör det också enklare för sig att hålla koll på vad man verkligen får i sig. Linas Matkasse, som är äldst, mest kända och troligen också mest lönsamma av alla aktörer på den här marknaden, redovisar antalet kalorier per portion för sina recept. Om du istället väljer att plocka ihop en matkasse själv kan du räkna ihop kalori- och proteininnehållet, och sedan spara din inköpslista för att enkelt kunna göra en likadan beställning nästa gång.

En PT ger nästan alltid råd om vad man bör äta, men man ska ju följa de råden också. Genom att välja färdiga matkassar gör du det lättare för dig själv att följa råden. Kosten har stor betydelse för hälsan, både för viktnedgång och för att bygga muskler.

— Mat är ju minst lika viktigt som att träna, säger P-O Ängegerd på Träningsverket.

Visst blir det lite dyrare att beställa mat på nätet istället för att köpa den i mataffären. Men med tanke på att risken för att köpa onödiga och onyttiga livsmedel ökar är det inte säkert att förlusten blir märkbar, i pengar räknat. Dessutom får du bättre hälsa, och en mindre stressad vardag. Kanske kan du lägga den tid du sparar in på att gå en rask promenad, eller ta med barnen ut för att leka?